Stadion Vembli

Stadion Vembli (engl. Wembley Stadium), poznat i kao Novi Vembli je fudbalski stadion u Londonskoj opštini Brent (Engleska). Izgrađen je na mestu nekadašnjeg kultnog „starog Vemblija“ sagrađenog 1923. godine. Svečano je otvoren 9. marta 2007. godine.[1]

Prema kriterijima UEFA Vembli stadion se ubraja u najmodernija fudbalska zdanja i kategorisan je sa 5 zvezdica. Sa kapacitetom od 90.000 sedećih mesta drugi je po veličini stadion u Evropi (odmah iza Kamp noua u Barseloni) a prvi je po veličini natkriveni stadion u svetu. Stadion je u vlasništvu Fudbalskog saveza Engleske i na njemu svoje utakmice igra fudbalska reprezentacija Engleske. Na Vembliju se održavaju i neke od utakmica završne faze nacionalnog FA kupa. Takođe 2011. tu je održano finale Lige Šampiona u fudbalu između Barselone i Mančester Junajteda.

Stadion se odlikuje delimično pokretnim krovom a jedan od najupečatljivijih simbola novog Vemblija je 134 metra visoki luk iznad stadiona. Luk je izgrađen od čelične konstrukcije i ima raspon od 317 m što Vembliju daje jedinstven izgled kada su fudbalski stadioni u pitanju.

Prvu zvaničnu utakmicu na stadionu odigrale su mlade (U-21) reprezentacije Engleske i Italije, 24. marta 2007.

Nekoliko Hoval UltraGas® kotlova zagreva prostorije stadiona.

TheStadium_Arial