male solarne elektrane

Koje su 3 ključne stvari kod izgradnje male solarne elektrane?

1. TEHNIČKO REŠENJE

Pronalažanje pravog rešenja je veliki izazov za tehnička lica. Međutim, moramo voditi računa i o onima, kojima su tehničke stvari nejasne ili će im istraživanje istih predstavljati teret. Pogledajmo neke objektivne činjenice za koje se nadamo da će pomoći i jednima i drugima u razumevanju šta im je najvažnije.

KOJI JE SOLARNI PANEL BOLJI?

Pravo pitanje je koja je solarna ćelija bolja, polikristalna ili monokristalna?
Kratak odgovor glasi: iz aspekta proizvodnje električne energije skoro je nebitno na srpskom podneblju. Prinos sistema u celini više zavisi od drugih uslova.
Ako pogledamo cene, polikristalni solarni paneli su jeftiniji, ali to ne znači da manjkaju u kvalitetu! Jednostavno, tehnologija kojom se ovakvi paneli proizvode je jeftinija.
Ukoliko je naša raspoloživa krovna površina mala, bolje je instalirati monokristalne panele, jer imaju veću snagu po jedinici površine.
Jedan od čestih aspekata kod izgradnje male solarne elektrane je i estetika. Monokristalni solarni paneli su crni, dok su polikristalni plavi. Kako se nekima više sviđaju jedni, a nekima drugi, bitno je pažljivo pogledati proizvode pre kupovine.
Sledeće pitanje je proizvođač. Mnogi svoje panele predstavljaju kao evropski proizvod, ali nažalost u većini slučajeva to je samo marketinški trik. Ukoliko kompanija ima kancelariju u Nemačkoj, ne mora da znači da je panel i proizveden u Nemačkoj. U svakom slučaju, nije problem ako ne izaberemo Evropljane, jer su svi najveći proizvođači Kinezi. Prema nedavnoj Nemačkoj studiji, ovi proizvođači su po kvalitetu pobedili Evropljane. Jedino je važno izabrati proizvod od renomiranog, velikog proizvođača jer male kompanije često ne mogu pružiti očekivani kvalitet.

KONVENCIONALNI ILI PAMETNI SOLARNI SISTEM?

Ako imate jednodelnu, ravnu i neisprekidanu površinu krova bez senki, tradicionalni solarni paneli mogu biti savršen izbor. Međutim, ukoliko imate jedan razigrani krov sa više orijentacija i pojavom senke na krovnim površinama, razmislite o upotrebi pametnog solarnog sistema. Postoji nekoliko rešenja za pametne solarne sisteme: sa pametnim solarnim panelima ili sa pametnim inverterima. Obe opcije imaju prednosti i mane, pa je veoma bitno upoznati obe tehnologije pre nego što donesete odluku.

KOJI JE INVERTER BOLJI?

Ovo pitanje je usko povezano sa tim da li ćemo izabrati konvencionalni sistem, sistem sa pametnim solarnim panelima ili sistem sa pametnim inverterom. Na odluku obično utiče dužina garancije i mesto proizvodnje (Evropsko ili Kinesko).

2. FINANSIRANJE

Pre nego što krenete sa izgradnjom male solarne elektrane, važno je da budete svesni svojih mogućnosti finansiranja. Osim finansiranja iz sopstvenih sredstava, može da se pojavi i neka vrsta subvencije od strane države. Raspitajte se.

FINANSIRANJE IZ SOPSTVENIH SREDSTAVA

Gotovina je najjednostavniji i najbrži način. Posle potpisivanja ugovora, u roku od samo 45 dana možete imati svoj solarni sistem.

 

3. KOJU SOLARNU KOMPANIJU

Tokom celog života trebamo donositi odluke. Tako je i sa pitanjem kojoj kompaniji poveriti ugradnju našeg solarnog sistema. Trenutno postoji velika konkurencija između preduzeća za rezidencijalne solarne sisteme na domaćem tržištu. Pogledajmo neke aspekte koji bi vam mogli olakšati izbor.

GARANCIJE

Zato je ovo pitanje važno jer kada birate sistem, neminovno birate i preduzeće. Garantni rokovi su dugački, što bi nam izabrana kompanija trebala da obezbedi.
Treba da ima servisnu podršku i stabilnu finansijsku pozadinu.

PRISTUP

Danas možete sresti mnogo majstora i stručnjaka u svom krugu poznanika ili na raznim internet forumima. Urbane legende koje se čuju u ovim krugovima vredne provere kroz razgovor sa željenom kompanijom kako biste mogli ustanoviti da li imate posla sa sličnim „stručnjakom“ ili sa zaista pravim.

 

Kako funkcionišu ovi sistemi? Kako se radi obračun?

Opis rada je sledeći: mala solarna elektrana proizvodi električnu energiju, a električni potrošači je troše. Cilj je da se što više proizvedene energije odmah potroši, ali trenutne vrednosti proizvodnje i potrošnje retko se slažu, uvek je jedna od tih veća. U slučaju kad proizvedemo manje od trenutne potrošnje, razlika energije će doći iz distributivne mreže kroz merač potrošnje, a kad proizvedemo više energije nego što nam je potrebno u datom momentu, višak ćemo izgubiti, jer trenutno još nije moguće viškove predati u distributivnu mrežu. Skladištenje još nije isplativo u akumulatorima kod male solarne elektrane.

Kad se donesu podzakonsti akti Zakona o OIE, imaćemo mogućnosti da taj višak plasiramo u mrežu koji će se takođe meriti. Ovaj način merenja se zove „neto merenje“. Bilans se gleda na periodu od godinu dana i cilj kod dimenzionisanja elektrane je da količina proizvedene energije ne prelazi godišnju potrošnju. U najavi novog zakona o OIE je da će za elektrane do 10kW biti pojednostavljena procedura za dobijanje dozvola za predaju viškova u mrežu.

 

Solarni paneli

Najvažniji element fotonaponskog sistema je solarni panel. Naš asortiman obuhvata proizvode zadnje generacije, pogodnih za fotonaponske sisteme bilo koje veličine i to od najprestižnijih solarnih kompanija.

Inverteri

Mrežni pretvarač napajanja (inverter) je jezgro svakog fotonaponskog sistema u pretvaranju sunčeve svetlosti u električnu energiju. Fotonaponski paneli proizvode jednosmernu struju koju inverter pretvara u naizmeničnu struju koja je potrebna za napajanje u javnu mrežu i za rad većine električnih uređaja.

Montažni sistemi

Montažni sistemi su neophodni za postavljanje fotonaponskih panela na zamišljeno mesto. Mnogo zavisi od njih! Svestrani sistemi za montažu pružaju rešenja za gotovo sve vrste krovova.