male solarne elektrane

Koje su 3 ključne stvari kod izgradnje male solarne elektrane?

1. TEHNIČKO REŠENJE

Pronalažanje pravog rešenja je veliki izazov za tehnička lica. Međutim, moramo voditi računa i o onima, kojima su tehničke stvari nejasne ili će im istraživanje istih predstavljati teret. Pogledajmo neke objektivne činjenice za koje se nadamo da će pomoći i jednima i drugima u razumevanju šta im je najvažnije.

KOJI JE SOLARNI PANEL BOLJI?

Pravo pitanje je koja je solarna ćelija bolja, polikristalna ili monokristalna?
Kratak odgovor glasi: iz aspekta proizvodnje električne energije skoro je nebitno na srpskom podneblju. Prinos sistema više zavisi od drugih uslova.
Ako pogledamo cene, polikristalni solarni paneli su jeftiniji, ali to ne znači da manjkaju u kvalitetu! Jednostavno, tehnologija kojom se ovakvi paneli proizvode je jeftinija.
Ukoliko je naša raspoloživa krovna površina mala, bolje je instalirati monokristalne panele, jer imaju veću snagu po jedinici površine.
Jedan od čestih aspekata kod izgradnje malih solarnih elektrana je i estetika. Monokristalni solarni paneli su crni, dok su polikristalni plavi. Kako se nekima više sviđaju jedni, a nekima drugi, bitno je pažljivo pogledati proizvode pre kupovine.
Sledeće pitanje je proizvođač. Mnogi svoje panele predstavljaju kao evropski proizvod, ali nažalost u većini slučajeva to je samo marketinški trik. Ukoliko kompanija ima kancelariju u Nemačkoj, ne mora da znači da je panel i proizveden u Nemačkoj. U svakom slučaju, nije problem ako ne izaberemo Evropljane, jer su svi najveći proizvođači Kinezi. Prema nedavnoj Nemačkoj studiji, ovi proizvođači su po kvalitetu pobedili Evropljane. Jedino je važno izabrati proizvod od renomiranog, velikog proizvođača jer male kompanije često ne mogu pružiti očekivani kvalitet.

KONVENCIONALNI ILI PAMETNI SOLARNI SISTEM?

Ako imate jednodelnu, ravnu i neisprekidanu površinu krova bez senki, tradicionalni solarni paneli mogu biti savršen izbor. Međutim, ukoliko imate jedan razigrani krov sa više orijentacija i pojavom senke na krovnim površinama, razmislite o upotrebi pametnog solarnog sistema gde možemo razlikovati sisteme sa pametnim solarnim panelima i sisteme sa pametnim inverterima. Obe opcije imaju prednosti i mane, pa je veoma bitno upoznati obe tehnologije pre nego što donesete odluku.

KOJI JE INVERTER BOLJI?

Ovo pitanje je usko povezano sa tim da li ćemo izabrati konvencionalni sistem, sistem sa pametnim solarnim panelima ili sistem sa pametnim inverterom. Na odluku obično utiče dužina garancije i mesto proizvodnje (Evropsko ili Kinesko).

2. FINANSIRANJE

Pre nego što krenete sa izgradnjom male solarne elektrane, važno je da budete svesni svojih mogućnosti finansiranja. Osim finansiranja iz sopstvenih sredstava, može da se pojavi i neka vrsta subvencije od strane države. Raspitajte se.

FINANSIRANJE IZ SOPSTVENIH SREDSTAVA

Gotovina je najjednostavniji i najbrži način. Posle potpisivanja ugovora, u roku od samo 45 dana možete imati svoj solarni sistem.

3. IZBOR BRENDOVA I IZVOĐAČA RADOVA

Tokom celog života trebamo donositi odluke. Tako je i sa pitanjem kojoj kompaniji poveriti ugradnju našeg solarnog sistema. Trenutno postoji velika konkurencija između preduzeća za rezidencijalne solarne sisteme na domaćem tržištu. Pogledajmo neke aspekte koji bi vam mogli olakšati izbor.

GARANCIJE

Ovo pitanje je važno, jer kada birate sistem, neminovno birate i preduzeće. Garantni rokovi su dugački, a izabrana kompanija mora imati mogućnost da nam to i obezbedi. Pored toga firma treba da ima servisnu podršku i stabilnu finansijsku pozadinu.

Kako funkcionišu ovi sistemi? 

Male solarne elektrane proizvode električnu energiju, a električni potrošači je troše. Cilj je da se što više proizvedene energije odmah potroši, ali trenutne vrednosti proizvodnje i potrošnje retko se slažu, uvek je jedno od ta dva veće. U slučaju kad proizvedemo manje od trenutne potrošnje, razlika energije će doći iz distributivne mreže kroz merač potrošnje, a kad proizvedemo više energije nego što nam je potrebno u datom momentu, višak se isporučuje u distributivnu mrežu kroz isto električno brojilo, koje meri energiju u oba pravca. Uslovi za predavanje višovaka energije su da se napravi ugovor sa isporučiocem električne energije (snabdevačem) po kojem dobijate status „kupac-proizvođač“ i da solarna elektrana ne sme biti veća od 10,8 kW.

Kako se radi obračun?

Neto merenje je način obračuna električne energije, pri kom se viškom isporučene električne energije, u toku jednog meseca, umanjuje količina neto električne energije u toku narednog meseca. Neto električna energija predstavlja razliku ukupne preuzete i ukupne isporučene energije kupca-proizvođača u distributivni sistem u toku jednog meseca utvrđene u kWh na osnovu očitavanja brojila električne energije i utvrđuje se po vremenima primene tarifa za aktivnu energiju zasebno. Period za poravnanje potraživanja i obaveza kupca-proizvođača i snabdevača je jedna godina i završava se 1. aprila. Istekom obračunatog perioda kupac-proizvođač nema prava na potraživanje za isporučeni višak, ni u smislu prebijanja, ni u smislu prava na finansijsku nadoknadu, što znači da se ne isplati investicija u veću solarnu elektranu nego što Vam je godišnja potrošnja. Drugim rečima, uzalud imate dovoljno slobodne površine na svom krovu, ne vredi izgraditi veću solarnu elektranu jer višak energije ne možete prodati za novac radi sticanja „dodatne zarade“.

Skladištenje električne energije je tehnički moguće, ali još nije isplativo. Modul za punjenje sa akumulatorima može postići cenu cele solarne elektrane.

Vredi još spomenuti činjenicu, da nije dozvoljen rad solarne elektrane u slučaju nestanka struje u distibutivnoj mreži, koji je regulisan Članom 7.10, Opštim uslovima za priključenje fotonaponskih modula od strane Elektrodistibucije Srbije doo. Kad nema struje u električnoj mreži, invertor se automatski mora ugasiti.

Za izbor odgovarajuće solarne elektrane, obratite se našim kolegama!

 

Solarni paneli

Najvažniji element fotonaponskog sistema je solarni panel. Naš asortiman obuhvata proizvode zadnje generacije, pogodne za fotonaponske sisteme bilo koje veličine i to od najprestižnijih solarnih kompanija.

Inverteri

Mrežni pretvarač napajanja (inverter) je jezgro svakog fotonaponskog sistema u pretvaranju sunčeve svetlosti u električnu energiju. Fotonaponski paneli proizvode jednosmernu struju koju inverter pretvara u naizmeničnu struju koja je potrebna za napajanje u javnu mrežu i za rad većine električnih uređaja.

Montažni sistemi

Montažni sistemi su neophodni za postavljanje fotonaponskih panela na zamišljeno mesto. Mnogo zavisi od njih! Svestrani sistemi za montažu pružaju rešenja za gotovo sve vrste krovova.