Većina solarnih panela koji se danas nalaze na tržištu, mogu se svrstati u tri kategorije: Monokristalni solarni paneliPolikristalni solarni paneli i Tankoslojni solarni paneli.

Vrste solarnih panela

Monokristalni solarni paneli

 

Monokristalni solarni paneli su danas najpopularniji solarni paneli koji se koriste za krovne solarne elektrane.
Monokristalne silicijumske solarne ćelije proizvode se tehnologijom koja se zasniva na Czochralski metodi, pri čemu se kristal silicijuma stavlja u sud sa rastopljenim čistim silicijumom na visokoj temperaturi.
Ovaj proces formira kristal silicijuma, nazvan „ingot“, koji se seče na tanke pločice koje se zatim koriste u solarnim modulima.

Danas na tržištu postoji nekoliko vrsta monokristalnih solarnih panela. Pasivirane ćelije emitera i zadnje kontaktne ćelije, koje se još češće nazivaju PERC ćelije, postaju sve popularnija opcija. PERC ćelije prolaze kroz drugačiji proces proizvodnje i montaže, što povećava količinu proizvedene električne energije koju ćelije mogu proizvesti.

Dvoslojni solarni paneli (Bifacial) su još jedna monokristalna tehnologija koja može generisati električnu energiju na prednjoj i zadnjoj strani modula i tako dobiti na snazi.

 

Polikristalni solarni paneli

 

Polikristalni solarni paneli, koji se ponekad nazivaju i „višekristalnim panelima“, popularni su kod domaćinstava jer su povoljniji.
Slično monokristalnim panelima, polikristalni paneli su napravljeni od silicijumskih solarnih ćelija. Međutim, proces hlađenja je drugačiji, dovodi do stvaranja više kristala.

 

Tankoslojni solarni paneli


Tankoslojni solarni paneli se uglavnom koriste u velikim komunalnim i industrijskim solarnim elektranama zbog svoje niže efikasnosti.
Tankoslojni solarni paneli izrađeni su taloženjem tankog sloja fotonaponske supstance na čvrstu površinu poput stakla. Neke od ovih fotonaponskih supstanci uključuju amorfni silicijum (a-Si), bakar indijum galijum selenid (CIGS) i kadmijum telurid (CdTe). Svaki od ovih materijala stvara drugačiju „vrstu“ solarnih panela, međutim, svi oni spadaju pod tankoslojne solarne ćelije.
Tokom proizvodnog procesa, fotonaponska supstanca formira tanak, fleksibilan i lagani film.

Kapacitet

Najveći kapacitet: Monokristalni
Efikasnost monokristalnih solarnih panela kreće se od 17% do 22%, čime su stekli titulu najefikasnijeg tipa solarnih panela. Velika efikasnost monokristalnih ploča čini ih idealnim za domove sa ograničenim prostorom na krovu, jer će vam trebati manje panela za proizvodnju iste količine električne energije. Pošto su monokristalne ćelije napravljene od jednog silicijumskog kristala, elektroni se lako kreću kroz ćeliju, povećavajući ukupnu efikasnost.
Ne samo da monokristalni paneli imaju najveću efikasnost, već obično imaju i najveći kapacitet. Većina monokristalnih panela na tržištu danas ima izlaznu snagu najmanje 320 W, ali može ići i do 700 W!

Kapacitet srednjeg nivoa: Polikristalni
Efikasnost polikristalnih panela obično se kreće od 15% do 17%. Niže ocene efikasnosti su posledica načina na koji se elektroni kreću kroz solarnu ćeliju, pošto polikristalne ćelije sadrže više silicijumskih kristala, elektroni se ne mogu kretati tako lako i kao rezultat smanjuju efikasnost panela.
Niža efikasnost polikristalnih panela takođe znači da imaju manju izlaznu snagu od monokristalnih panela, obično u rasponu od 240W do 300W. Retko je da polikristalni paneli imaju snagu veću od 300W.

Najniži kapacitet: Tanki film
Tankoslojni solarni paneli imaju neverovatno niske ocene efikasnosti. Još pre nekoliko godina, efikasnost tankog filma bila je jednocifren broj. Istraživači su nedavno postigli efikasnot od 23,4% sa prototipovima tankoslojnih ćelija, ali tankoslojne ploče koje su komercijano dostupne, generalno imaju efikasnost u rasponu od 10-13%.
Da biste dobili željeni kapacitet, potrebno je instalirati više tankoslojnih panela kako biste proizveli istu količinu električne energije kao sa solarnim panelima od kristalnog silicijuma. Zato solarni paneli od tankog filma nemaju smisla za stambene i manje komercijalne instalacije gde je prostor ograničen.

Temperaturni koeficijent

Interesantno! Paneli od tankog filma imaju najbolji temperaturni koeficijent.
Uprkos nižim specifikacijama performansi u većini drugih kategorija, tankoslojni paneli imaju najbolji temperaturni koeficijent, što znači da sa rastom temperature solarnog panela, proizvodi manje električne energije. Temperaturni koeficijent vam govori za koliko će se izlazna snaga smanjiti na svaki °C-a preko 25°C koje panel dobije.
Standardni temperaturni koeficijent za mono i polikristalne ploče obično pada negde između -0,3% i -0,5% po °C. S druge strane, tankoslojni paneli su oko -0,2% po °C – što znači da tankoslojni paneli mnogo bolje podnose toplotu od ostalih vrsta.

Cena

Najviša cena: Monokristalni paneli
Monokristalni paneli su najskuplji od tri tipa solarnih panela zbog njihovog procesa proizvodnje i većih performansi.
Međutim, kako su se proizvodni procesi i tehnologija solarnih panela poboljšavali u zadnjih par godina, razlika u ceni između monokristalnih i polikristalnih panela se znatno smanjila. Prema nacionalnoj laboratoriji Lavrence Berkelei, monokristalni solarni paneli koštaju za samo 0,05$ po vatu više od polikristalnih modula.

Srednja cena: Polikristalni paneli
Istorijski gledano, polikristalni paneli su bili najjeftinija opcija za vlasnike porodičnih kuća, koji koriste solarnu energiju, a da pri tome nisu žrtvovali performanse panela. Niske cene omogućile su polikristalnim panelima da zauzmu značajan tržišni udeo u stambenim solarnim instalacijama između 2012. i 2016. godine.
Ali kao što smo ranije rekli, jaz u cenama između monokristalnih i polikristalnih panela se smanjuje. Sada, vlasnici porodičnih kuća su spremni platiti nešto višu cenu kako bi dobili znatno bolju efikasnost i snagu od monokristalnih ploča.

Najniža cena: Tankoslojni paneli
Tankoslojni solarni paneli imaju najnižu cenu od svih tipova solarnih panela, uglavnom zato što se lakše instaliraju i zahtevaju manje opreme. Međutim, oni takođe imaju mnogo manje performanse i zahtevaju znatno veći prostor za proizvodnju iste količine električne energije.

Osim toga, tankoslojni paneli se razgrađuju mnogo brže od drugih tipova panela, što znači da ih je potrebno češće menjati, a to dovodi do dugoročnog ponavljanja troškova.

Izgled

Najatraktivniji: Tankoslojni paneli
Paneli od tankog filma imaju čist, potpuno crni izgled. Njihov tanak dizajn omogućava im da legnu ravno uz krovove, najlepše se uklapaju. U stvari, na nekim panelima teško je čak i videti pojedinačne ćelije unutar ploča. Imaju manje ožičenja i sabirnika, što znači da ima manje bele površine.
Međutim, budući da su toliko neefikasni, morali biste pokriti čitav krov tankoslojnim panelima – što može, ali i ne mora biti vaš stil.

Osrednji: Monokristalni paneli
Monokristalni paneli imaju čvrst crni izgled, što ih čini prilično suptilnim na vašem krovu. Ali, način na koji su monokristalne solarne ćelije oblikovane uzrokuje da na panelu ima dosta bele površine. Neki proizvođači su rešili sa crnim pakovanjem ili drugačije oblikovali ćelije, ali ove estetske promene mogu uticati i na cenu i na performanse panela.
Sve u svemu, monokristalni paneli i dalje izgledaju elegantno, ali su nešto uočljiviji od panela sa tankim filmom.

Najmanje atraktivan: Polikristalni paneli
Proces u kome se proizvode polikristalne solarne ćelije daje im plavi, mramorni izgled. To znači da svaka pojedinačna polikristalna ploča izgleda znatno drugačije od one pored nje.

Interesantno! Kristalni paneli su izdržljiviji od tankog filma
Paneli od tankog filma imaju niže ocene na otpornost vetra i grada od mono i polikristalnih ploča. Dakle, iako paneli od tankog filma na prvi pogled mogu izgledati lepše, ipak jedna veća oluja može prouzrokovati značajnu štetu na njima.

Koja je najbolja vrsta solarnih panela za vaš dom?

Monokristalni solarni paneli su najbolji tip solarnih panela za domaćinstva kao i za komercijalne solarne elektrane.
Iako ćete platiti nešto višu cenu, dobićete sistem suptilnog izgleda bez žrtvovanja performansi ili izdržljivosti. Osim toga, visoke efikasnosti i izlazne snage koje dobijate sa monokristalnim panelima mogu vam omogućiti bolju uštedu tokom veka trajanja vašeg sistema.
Ako imate mali budžet, polikristalne ploče bi mogle imati više smisla za vas. Ne preporučujemo tankoslojne solarne panele za domaćinstva – njihove performanse i vek trajanja čine da se naizgleg niska cena ne isplati, a malo je verovatno da ćete imati dovoljno prostora za ugradnju potrebnog broja tankoslojnih panela koji će zadovoljiti potrebe za električnom energijom u vašem domaćinstvu.

Faktori koje treba uzeti u obzir osim tipa solarnih panela

Postoje dve stvari za koje mislimo da su važnije od tipa solarnih fotonaponskih ćelija pri izboru panela za vaš sistem: marka solarnih panela i pronalaženje pravog solarnog instalatera.
Postoji jedna izreka za solarne panele: „Sve što nije kinesko, jeste falsifikat!“

Odabirom visokokvalitetnog proizvođača solarnih panela (10 najboljih sa TIER 1 liste) obezbeđujete da na svoj krov instalirate odličan proizvod, bez obzira na vrstu panela.

Najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja za solarni sistemi, jeste instalater! Sistem solarnih panela će biti na vašem krovu najmanje 25 godina, pa vam je potreban instalater kojem možete verovati dve ili više decenija!